Nationalparken
Nationalparken
Grønlands Nationalpark er med sine 972.000 kvadratkilometer verdens største. Her er der god plads til at de ca. 40 indbyggere og det rige dyreliv kan boltre sig.
Nationalparken omfatter hele den nordøstlige del af Grønland nord for Ittoqqortoormiit og strækker sig fra Knud Rasmussens land i nord til Mesters Vig i øst. Største delen af nationalparken i Grønland er dækket af indlandsisen. Kun langs den 18.000 kilometer lange kyststrækning kan du i sommermånederne finde isfri steder.
I dag er nationalparken en vigtig brik i klimaforskningen. Forskningsstationen Zackenberg, som du finder godt 450 kilometer nord for Ittoqqortoormiit er omdrejningspunktet for overvågningen af effekterne af klimaforandringen. Det skyldes at Zackenberg er beliggende i en højarktisk klimazone. Denne klimazone reagerer tidligere på ændringerne i det globale vejr end andre forskningsstationer. Grønlands Nationalpark er derfor et omdrejningspunkt i forhold til forskning af klimaforandringerne.
I Nationalparken findes en række forskellige inuit bopladser og ældste anslås at være mere end 4.500 år gamle. Den gang drog inuit fra Canada til Grønlands nordøstkyst. I dag er det kun fangere fra Ittoqqortoormiit, som gæster Nationalparken for jagt og hundeslæde foruden de faste beboere.
I 1941 blev Siriuspatruljen født, en dansk militær enhed, der er underlagt Arktisk Kommando. Det skete fordi Danmark og Norge ikke kunne blive enige om, hvem der havde retten til Nordøstgrønland. Danmark vandt retten ved en dom afsagt ved Den International Domstol i Haag. Afgørelsen betød at Danmark skulle vise at de kunne opretholde patruljering.
Slædepatruljen Sirius har hovedbase ved Daneborg i Nordøstgrønland. Patruljen overvåger området på hundeslæderejser og sejlads. Samtidig skal slædepatruljen føre kontrol med ekspeditioner og fredningsbestemmelser i Grønlands Nationalpark. Vejrstationerne på Station Nord og i Danmarkshavn er også bemandet. Hovedopgaven for personalet i Danmarkshavn er to gange i døgnet at opsende en vejrballon med måleinstrumenter. Også Mesters Vig er bemandet – især om sommeren er der livlig aktivitet i den gamle mineby
Nationalparken i Grønland kan kun besøges i særlige tilfælde og kræver en grundig planlægning og krav til sikkerhed. Besøget vil kræve særlig tilladelse fra Grønlands Selvstyre. Denne ansøgning skal foretages i god tid før afrejse. Rejser man med krydstogtskib, bliver dette håndteret og der er ikke behov for yderligere handling. Hvert år besøger et lavt antal uafhængige rejsende nationalparken – normalt med båd.
Det bedste tidspunkt at besøge er juli og august. På dette tidspunkt er fjordene i Nationalparken isfri, og de fleste steder er tilgængelige. Det er også det bedste tidspunkt at møde dyrelivet på, og ynglefuglene er stadig til stede i området, før de starter deres sydgående træk. Fra midten af august til slutningen af august begynder tundraen at få sin “efterårspels” med storslåede orange og røde farver.
Udvalgte turoperatører i Nationalparken
NANU Travel
Drømmer du at køre på hundeslæde i Grønland, er Ittoqqortoormiit/Scoresby Sund et glimrende valg. Udover hundeslædekørsel tilbyder Nanu Travel kajaksejlads, overlevelsestræning, arktisk trofæjagt, arktiske ekspeditioner, turer for at se arktisk dyreliv samt vandreture.
Nanu Travel hjælper dig gerne med din turplanlægning, leje af udstyr og gør dine vildeste ekspeditionsdrømme til virkelighed.